Chokladfudge med havssalt

Chokladfudge med havssalt

chokladfudge

Hemma hos oss har det redan gjorts en hel del julgodis av förklarliga skäl. Men nu börjar ju juletiden på allvar och allt gott den för med sig. Vill du också fixa något mumsigt till advent vill jag passa på att tipsa om ett supersmarrig och lätt recept på chokladfudge med ljus choklad och havssalt. Låter sjukt gott, eller hur? Och det är det också. Dessutom går ju allt utom saltet att hitta ekologiskt, väldigt bra tycker jag.

Hoppas ni hade en fin första advent? Jag tillbringade dagen på Trosa julmarknad och sålde fudge, karameller, julkola och annat gott. Det var första gången jag var med och det var ju en riktigt bra marknad med många olika försäljare och en himla mysig stad. Tack vare ett tunt lager nysnö och minusgrader blev det dessutom mycket julkänsla. Fast den envisa blåsten hade jag gärna kunnat vara utan. Som tur var flög inte mitt bord och tält iväg, som mina marknadsgrannar råkade ut för. Men det gav ju lite extra spänning åt dagen!

Chokladfudge med havssalt

Du behöver:

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 ½ msk kakao
  • 50 g smör
  • 150 g mjölkchoklad, hackad i mindre bitar.
  • 2 tsk flingsalt (1 tsk ska sparas för att strö över fudgen)

Så här gör du:

Koka upp socker, grädde, sirap, smör och kakao till ca 125 grader. Använd gärna en tjockbottnad kastrull om du har. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt den hackade chokladen. Rör om tills den har smält och allt blandats ordentligt, ha i flingsaltet och rör om.
Klä en liten form med bakplåtspapper, ca 10 x 20 cm och häll i smeten. Strö över lite flingsalt. Låt den svalna och ställ sedan in den i kylen i ca 1 tim. Skär chokladfudgen i önskad storlek och njut!

 

Följ gärna Karamellfabriken på Instagram och Facebook

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *